fredag 11 december 2015

Livets Lotteri

Finn Garrett, Taylor Mintz och Mackenzie Storm
Hej, Vi är tre kompisar som bor i Melbourne, Australien. Vi går också i samma klass på samma skola. Australien har ett ganska varmt klimat men i Melbourne är det lite kallare än på andra ställen i Australien.
 
I hela Australien är det ungefär 23 miljoner människor som bor här men i här i Melbourne är vi ungefär 4 miljoner. Australien ligger sydöst om Sverige och är ungefär lika stort som USA, alltså väldigt stort. Det finns många naturtyper och olika slags miljöer i Australien. Allt från tropiska regnskogar till öknar och savanner, därför finns det många olika djurarter. När man tänker på Australiens djur runt om i världen så tänker man oftast på Kängurur, Koalor, Ormar och Aligatorer. I Melbourne är det mest stora byggnader och det är många turister här. Men andra ställen i Australien kan ha mer tomma slätter. Här i Australien har vi några samhällsproblem, som till exempel behandlingen av alla asylsökande men också funktionshindrades rättigheter och jämställdhet i äktenskapen. Vi pratar engelska men har mycket slang på många av orden, vi har alltså en egen variant på engelskan. Vi säger sällan g:et i slutet av orden som t.ex. vi säger fishin istället för fishing, vi säger lollys istället för godis och blöja kallas nappy, trottoar är foot path och läsk är soft drink. Några hälsningsfraser vi använder oss av mycket är ”good day mate” eller ”hey, hows it going?” Vår nationaldag är 26 januari, då sjunger vi vår nationalsång som heter "Advance Australia fair".
Sport är en väldig stor del av vår kultur och dem större sporterna är cricket, fotboll, rugby och olika hästsporter. De är dem sporter som är dem tidigaste organiserade sporterna. Här i Melbourne har vi haft ett av dem olympiska sommarspelen 1956 och sedan var det ett annat i Sydney år 2000. Vi har många kända personer från Australien, några av dem är DJ Will Sparks och skådespelarna Hugh Jackman och Liam och Chris Hemsworth.
En händelse som hänt nyligen är att ett slukhål har skett på en strand här i Australien, 300 personer behöveds evakueras på grund av slukhålet, det är typ 2 fotbollsplaner stort och ganska djupt, bilar, husvagnar åkte ner i hålet. Det gjorde Mackenzie rädd då hon brukar tillbringa mycket tid på stränder.
Man försörjer sig på samma sätt som i många andra länder, man jobbar. Många jobbar visst över 48 timmar per vecka men det minsta man brukar jobba i en vecka är typ 37 timmar man får ungefär en timmas lunchpaus. Uluru är en sevärdighet i Australien, det är en klippa som är 500 miljoner år gammal. Klippan är 3,5 kilometer lång och 2 kilometer. I bergets skrevor finns det mycket djur och växter.
Det var allt, hur har ni det i Sverige?
Har ni några intressanta sevärdigheter?
Finns det några stora skillnader mellan Sverige och Australien?

Med vänliga hälsningar Mackenzie Storm, Finn Garrett och Taylor Mintz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar