fredag 4 december 2015

Debattartikel: kloning

Klona Människor
Att klona betyder att man skapar en genetisk kopia av en individ, alltså ett flertal individer med samma arvsanlag, Vid kloning isoleras och förökas en cell från en heterogen samling celler. Ett resultat av kloningen blir att alla celler är genetiskt identiska.  Det finns många växter som klonas naturligt men hos människor och andra däggdjur är det ovanligt. Naturlig kloning sker bara för däggdjur när enäggstvillingar föds. Det som händer då är att ägget blir delat en gång för mycket.
Enligt Vetenskapsradion från P3 finns det arter som förökar sig genom jungfrufödsel. Jungfrufödsel betyder att äggen inte befruktas av någon hane utan de blir kloner av honan och problemet med det är att det inte alltid ger tillräckligt med genetiskt stöd för artens utveckling. De som använder sig utav jungfru-födsel är vissa arter av myggor, ödlor och Skorpioner.
Efter många års forskning har man nu utvecklat två olika metoder för att på konstgjord väg kunna skapa exakta kopior av däggdjur. Denna ena innebär att man gör en provrörsbefruktning och sedan klyver embryot i två delar. Delarna förs in i varsin livmoder och resultatet blir två identiska individer.
Den andra metoden gör det möjligt att skapa kopior av redan existerande djur. Sedan 1980-talet har man kunnat framställa kloner av får, kor och möss genom att använda mycket tidiga embryon som kommit till genom befruktning utanför kroppen, t.ex. fåret Dolly var det första djuret som blev klonat och hon kom till för över 15 år sedan. Metoden att klona vuxna djur är mycket osäker och för att få en unge måste man utgå från tusentals ägg. Av de som föds är det många som lider av missbildningar och inre skador. Men om man skulle klona människor skulle de vara helt identiska? De kommer ha samma arv men miljön omkring de Kommer alltid att vara annorlunda från originalet. Så man kan aldrig skapa en exakt kopia av sig själv.
Vad är då positivt med kloning?
En väldigt bra anledning till att klona är att kan ha man har backup-organ om man blir sjuk, alltså ifall man behöver en ny lever kan du klona din lever och du kommer få en ny lever som är exakt om din vanliga fast den är frisk. Kroppen kommer också fungera bra med den klonade levern då den är så lik den gamla och den kommer inte försöka stötta bort den. Man behöver man inte heller vänta på att någon annan ska dö för att ta den personens lever.
Om man sedan har ett barn som dör kan man klona det men eftersom att miljön kan påverka kloningen så kommer barnet inte ha samma personlighet som originalet. Personligheten växer fram genom åren så om man däremot klonar barnet i tidig ålder kanske det inte är någon större skillnad. Det skulle också vara bra om det skulle vara möjligt att klona utrotningshotade djur för att det hade kunnat rädda arter.

Vad är negativt med kloning?
Kloning är väldigt avancerat och det kostar mycket pengar. Pengar från samhället som hade kunnat gå till någonting annat. Men man kan också se det som en investering som kan rädda liv och bota svåra sjukdomar.
Om man klonar väldigt mycket i framtiden kommer alla vara väldigt lika och ingen hade varit så unik, och när många personer är väldigt lika så kommer sjukdomar lättare spridas bland dem. Det är många religioner som anser att det är fel att klona människor vilket kommer innebära många konflikter och protester.
Om du sedan är en klon kommer du alltid leva i skuggan av den du blev klonad av, du kommer aldrig riktigt vara din egen person och du kommer alltid ses om en mindre värd version av den du blev klonad av.
Många forskare och läkare håller med om att det är mycket stora risker med mänsklig kloning och de säger att de klonade djur som fötts lider av missbildningar som inte hade kunnat upptäckas under graviditeten.

Min åsikt
Jag själv tycker att kloning kan vara både rätt och fel, t.ex. om en art är utrotningshotad och man försöker få fram mer djur från arten så är de ju en bra tanke och det skulle bli bra om de lyckades men om det inte lyckas kan konsekvenserna bli många och stora. Det är även bra om man kan klona organ och bota svåra sjukdomar med det. Jag tycker att det inte är meningen att vi ska hålla på och mixtra med människans natur, utan vi ska låta naturen ha sin gång.  Vi människor har ganska mycket makt, vi borde ta hand om naturen och miljön som den är och inte försöka förändra den så mycket, För både djurens och vår egen skull.

Skrivet av Filip Berglund 9C
EDIT: Jag tänkte inte på att jag skrev min text så likt efter vad det stod på forumsidan, Jag kopierade inte texten direkt men skrev bara av det och glömde ändra det till mina ord, men nu har jag ändrat texten och kollat upp fakta från en bättre sida.


Källförteckning


                                                   

3 kommentarer: