fredag 27 november 2015

Samhällsekomoniska begrepp

Marknadens spelregler:
Många varor måste vara godkända i Sverige som alkohol och läkemedel och vapen,allt bestäms av riksdagen. Spelet handlar ofta om en kamp mellan den fria ekonomin och den reglerade ekonomin. reglerad ekonomi betyder att varor och tjänster har samma prissättning medans fri ekonomi är motsatsen och menar att man har en fri prissättning på varor och tjänster.

Utbud: utbud är om potatisskörden är stor så är utbudet på potatis stort men om det är liten är ombudet litet. Billigare om det är större utbud, dyrare om lägre utbud. utbud styr efterfrågan.

Monopol (Johnopol): eftersom det finns varor som inga andra säljer som t.ex. systembolagets alkohol så kan dem bestämma priset själva. Monopol styrs fortfarande av utbud och efterfrågan.

Företag: bra företagsidé, villig att lägga ner tid på företaget. enskild firma eller aktiebolag? Enskild filma är vanligare i Sverige och lättare att starta. registrera bolagets namn på bolagsvärket.se. Öppna ett konto för företaget på banken, företagaren har själv ansvar för betalning av skatt. Moms ska alltid vara redovisat i kr och procent. moms uppstår när du säljer eller köper något. man kan moms betala månadsvis, kvartalsvis och årsvis. Om man har en bra företagsidé borde man starta eget företag.

Samhällsekonomiska Kretsloppet: Lilla kretsloppet är mellan företag och hushåll. Stora kretsloppet är mellan banker, företag, hushåll, stat och kommun. Tull måste man betala för en vara ska föras in i ett land ska en avgift betalas. import är varor från andra länder export är varor från oss till utlandet. Kretsloppet ser olika ut t.ex. i USA är de mindre skatt. I ett välfärdssamhälle är det mer skatt, skolgång och trygghet. Högkonjunktur har hög produktion, hög efterfrågan och lägre arbetslöshet. lågkonjunktur har låg produktion och låg efterfrågan och högre arbetslöshet. Smuggling är att före in en vara i landet eller föra ut en vara ur landet i strid mot förbud eller villkor. Gratis pengar till alla hade inte löst problem.

försäkring: man ska försöka sig mot olyckor och sjukdomar. man borde ha boendeförsäkring, barnförsäkring, bilförsäkring, olycksfall och livs försäkring, sjukförsäkring, inkomstförsäkring och reseförsäkring. Tips från Ida är att avsluta inte din personförsäkring för än din nya är på plats, kolla många alternativ och se över försäkringsskydd en gång om året.

Världshandel: Alla länderna producerar olika resurser. I Sverige producerar vi malm. Sedan använder länderna sig av import och export. De vi inte använder av malmen exporterar vi till andra länder, och de andra länderna gör likadant med sina varor och resurser. Vi exporterar malm och bilar och importerar t.ex. parmaskinka, olja och hårvårds produkter  och mycket annat. alla länder exporterar och importerar = världshandel. det var under 1700- talet det blev ett genombrott för världshandeln och vanliga civila fick tag på importvaror. Innan var det bara överklassen som hade råd.

Fri konkurrens: olika företag tävlar om att sälja lika varor, företaget ska erbjuda det bästa till kunderna, gemensamma priser, rabatter och leveransvillkor inte bara Sverige har konkurrens regler. alla EU länder har det. Om det inte hade funnits konkurrens hade det bara funnits ett företag med just den varan och de hade bestämt priset på varan. men om konkursen fungerar bra så finns det många olika priser på varan.

Deflation: Deflation är motsatsen till inflation 1998 hade Sverige för första gången på många årtionden deflation. Det innebär att priserna inte steg. Priserna stod stilla och sjönk ibland också. Hittills under 2000-talet har Sverige haft låg inflation vilket gett Sverige lågt ränteläge.

Utgifter: När man flyttar hem ifrån får man betydligt mycket mer utgifter än vad man är van med, utgifter hänger ihop med kostnader, man fördelar kostnaden till de perioder som kostnaden avser, kostnader är en periodiserad utgift. Ett exempel på utgifter är att betala hyran, mobilräkningar och el. Man måste fördela upp kostnaderna tre delar. en utgift man även uppstå när man har fått en vara levererad. Statsbudgetens utgifter i år var 862,4 miljoner, statsbudgetens utgift är en årlig plan som Sveriges riksdag antar och som innehåller statsförvaltningens inkomster och utgifter under det kommande kalender året.

Efterfrågan: Efterfrågan är hur många som vill ha en vara eller en tjänst, T.EX. Om man börjar äta mer ris än potatis så sjunker efterfrågan, Priset på potatis sjunker och det blir billigare. Om det istället finns lite potatis och många vill ha det så höjs efterfrågan. Då blir priset högre eftersom många vill köpa det.

Arbetslöshet: Arbetslöshet är när man inte har ett jobb, Sverige har 9% arbetslöshet och Grekland 27% om man är arbetslös ska man anmäla dig till arbetsförmedlingen och man får fylla in en arbetslöshets blankett.

Depression: När en lågkonjunktur blir riktigt djup med stor arbetslöshet då kallas det depression. Vid början av 1930 talet då inträffade en stor kris av arbetslöshet i världen, de var en depression. det var under hösten 2008 som det inträffade en rad bankkriser i USA. Detta ledde till att världsekonomin krasade. den ekonomiska utvecklingen var hemsk. vissa av dem som jobbar som ekonomer talade om en ny ekonomisk depression. ny lågkonjunktur efter 2008.

Konjunktur: konjunktur är det rådande ekonomiska tillståndet i en ekonomi. vilket bestämmer om det är hög eller  låg arbetslöshet, det bestämmer även pengars värde. Det finns hög konjunktur och låg konjunktur. högkonjunktur är då de är stor efterfrågan på tjänster och produkter, de är också låg arbetslöshet och nya företag bildas. Låg konjunktur har låg efterfrågan och tjänster och arbetslösheten är stor, De finns nästan ingen ränta heller.

Valuta: Sverige kommer få nya sedlar och kronor 2015 och 2016. Mynten  blir lättare och sedlarna får nya säkerhetsdetaljer, Sedlarna har kommit ut redan och dem kom ut första oktober. dem gamla sedlarna blir ogiltiga 30 juni 2016. Om man vill bli av med sina sedlar kan man sätta in dem på ett bankkonto innan 31 augusti 2016. efter det kan man lämna in dem för en avgift av 100 kr. 3 oktober 2016 kommer nya 100 och 500 sedlar ut och dem nya mynten kommer också ut.

Lån och Ränta: Lån är ett avtal där gäldenären tar emot en summa från borgaren och förbinder sig utan att betala tillbaka dessa pengar med eller utan ränta. Amortering är en avbetalning av en skuld. Om man har lånat 480 000 kr och lånet ska vara betalt på 20 år så blir amorteringen 2000 kr i månaden. Man kan säga att ränta är priset på lån av pengar. ränta man får av banken kallas inlåningsränta.

Inflation: Inflation är samma sak som försämrat penningvärde, efterfrågan ökar och det gör prisläget också. man får samma varor för mer pengar eller mindre varor för samma pengar. Lönerna ökar, råvarorna blir dyrare, då brukar tillverkarna höja priset på sina varor.

Skatt: Enligt lag ska du betala en summa till staten, det kallas för skatt. Det finns två olika typer av skatt, Indirekt skatt och direkt skatt. Indirekt skatt är t.ex. moms. Den direkta skatten dras direkt frön ens lön och den går till kommun.

Oligopol: Oligopol är ett fåtal företag som säljer samma produkt. oligopol är vanligt hos bensinbolag, banker, försäkringsbolag och elleverantörer. Om marknaden behärskas av bara två företag så kallas det för duopol men om det är ett företag så är det monopol. Eftersom oligopol är vanligt så är företagen beroende av varann. Om ett av företagen tar ett beslut så kommer det att påverka dem andra företagen. Alla kan påverka marknadspriset under oligopol. Oligopol kännetecknas av att konkurrenterna följer varje prisförändring som ett företag gör.

Bank: En bank är en finansiell mellanhand. Som lånar ut pengar till lån uttagare som senare skapar en insättning på bankens balansräkning. Banker är en plats där man kan låna pengar och byta ut pengar. Det finns många olika arbeten inom bank.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar