torsdag 18 februari 2016

Samhällskunskap

Lilla kretsloppet är mellan företagen och hushållen vilket bara räknar med skatt, lön och arbetskraft. Man inser att det är mycket mer inräknat i detta t.ex. banker, företag, hushåll, stat och när man räknar med det så kallar det för det stora kretsloppet. Alltså Hushållen arbetar och får lön från företagen. Hushållen betalar skatt och får tillbaka pengarna i t.ex. barnbidrag och bostadsbidrag. Hushållen sätter sen in sina pengar på banken och får betala ränta sen är det också vanligt att hushållet lånar pengar av banken också.

Företagen lånar också pengar av bankerna och om företaget har pengar över kommer man att spara pengar hos banken och få ränta för sina insatta pengar. Företagen betalar skatt och arbetsgivaravgifter till staten och får ibland bidrag till t.ex. vidareutveckling och etablering. 
Kretsloppen ser ofta olika ut med tanke på att alla företag jobbar på olika sätt.

Konjunktur är tillståndet i en ekonomi. Det bestämmer om det är hög eller låg arbetslöshet, det bestämmer alltså pengars värde. Det finns hög konjunktur och låg konjunktur. högkonjunktur är då de är stor efterfrågan på tjänster och produkter, de är också låg arbetslöshet och nya företag bildas. Låg konjunktur har låg efterfrågan och tjänster och arbetslösheten är stor, De finns nästan ingen ränta heller.

Ekonomi är pengar och hur pengar används i samhället t.ex. man tjänar pengar på arbete och man slösar pengar på mat och hyra och sådant.

Budget är ett slags mål för hur man ska spendera sina pengar, det kan man använda för att planera framtida händelser i ekonomin.

Bruttoinkomst är ens inkomst innan man har betalat avdrag eller skatt och nettoinkomst är inkomsten 
efter avdrag och skatt.

Disponibel inkomst är hur mycket pengar man kan använda till vad man vill och inte till skatt eller avdrag.

Skatt är ett belopp som man måste betala till staten. Man betalar också skatt för sin bil och för sina fastigheter.

Amortering är en skuld eller ett lån som man måste betala tillbaks.

Produktionsfaktorer kallas de medel som man behöver för att producera någonting.

En investering är när man satsar t.ex. pengar på någoting och hoppas att man vinner tillbaka det om det man satsar pengarna på får framgång.

Konkurrens betyder att två aktörer som är oberoende av varann tävlar mot varann på olika sätt t.ex. pris och antal säljare och köpare.

Monopol betyder att om det finns varor som inga andra säljer som t.ex. systembolagets alkohol så kan dem bestämma priset själva. Monopol styrs fortfarande av utbud och efterfrågan.

Utbud är om potatisskörden är stor så är utbudet på potatis stort men om det är liten är ombudet litet. Billigare om det är större utbud, dyrare om lägre utbud. Utbud styr efterfrågan.

Efterfrågan är hur många som vill ha en vara eller en tjänst, T.EX. Om man börjar äta mer ris än potatis så sjunker efterfrågan, Priset på potatis sjunker och det blir billigare. Om det istället finns lite potatis och många vill ha det så höjs efterfrågan. Då blir priset högre eftersom många vill köpa det.

En bank är en plats där man kan förvara pengar, låna pengar och byta ut pengar emot utländska pengar.

Ränta är allmänt priset på lån av pengar. Ränta betalas av nån som lånar pengar och erhålls av den som lånar ut pengar. När någon lånar ut pengar till en bank genom att sätta in dem på ett konto får man inlåningsränta från banken. När man lånar pengar av banken får man istället betala låneränta.


En aktie är en ägarandel i ett företag som är ett aktiebolag. Om man äger en aktie är man alltså delägare i detta företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar